unnamed-4-1536x1311

Voldtektsutvalget anbefaler at sentrene mot seksuelle overgrep blir statlig finansiert

På kvinnedagen 8. mars leverte Voldtektsutvalget sin rykende ferske rapport til justisminister Emilie Mehl. I denne anbefaler utvalget at støttesentrene mot seksuelle overgrep, som er et hjelpetilbud for utsatte og deres pårørende, blir statlig fullfinansiert. 

Seksuelle overgrep beskrives som et folkehelseproblem. Sentrene mot seksuelle overgrep tar imot rundt 3000 utsatte og pårørende årlig på landsbasis, og hjelper dem med å håndtere vanlige reaksjoner etter overgrep. 

Utfordringen er at finansieringen av sentrene mot seksuelle overgrep lenge har vært usikker og flere av sentrene i Norge slåss mot nedleggelse. Usikkerheten kommer av at et senter som gir tilbud til en hel region, må forhandle avtaler om driftsstøtte med hver enkelt kommune i sitt område. Noen må forhandle årlig. Systemet er byråkratisk og gir stor risiko for å miste avtaler og driftsstøtte. 

I lys av dette foreslår Voldtektsutvalget at sentrene skal få en trygg fullfinansiering fra staten alene. 

Ingvild Hestad Torkelsen er leder av Nok. Norge, en paraplyorganisasjon som samler de fleste av støttesentrene mot seksuelle overgrep.

– Vi vet at vi gir et godt tilbud til utsatte for overgrep, og at det er ingen som har så mye erfaring med å hjelpe denne sårbare gruppa som oss. Vi er veldig glade for at Voldtektsutvalget har pekt på de utfordringene vi har med en usikker og arbeidskrevende finansieringsordning, og at de har foreslått en statlig fullfinansiering som skal sikre stabil drift. Om politikerne følger opp forslaget med handling, vil dette være et tiltak som bidrar til å hjelpe noen av de mest usynlige i samfunnet, sier Torkelsen. 

De ansatte sitter på spisskompetanse på følgene av overgrep, og hjelper utsatte til å bearbeide hendelser. I tillegg bistår de ansatte i kommunene i sin region når det er mistanke om overgrep. På den måten kan man avdekke overgrep tidligere og hindre skade. 

– At Voldtektsutvalget foreslår at sentrene blir statlig fullfinansiert er et viktig skritt i å få er mer likeverdig hjelpetilbud. Vi vet at seksuelle overgrep skjer over alt. Regjeringen står nå i en situasjon der de kan sikre at ungdom og voksne over hele landet har et godt hjelpetilbud nær der de bor, sier Hestad Torkelsen i Nok. Norge.